sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Budjetti

Kaarnasta koti-raksablogista luin rakennusbudjetista ja siitä innostuneena lähdin selailemaan blogeja kustannuksia etsien. Hyvin vähän löysin varsinaisia lukemia. Muistan itsekin harmitelleeni projektia suunnitellessamme varsinaisten hintojen puuttumista, joten päätin julkaista meidän kustannusarvion ja hieman toteutuneita lukemia.

Kokonaisbudjettia avatakseni... Tontti oli meillä valmiina, joten sitä ei kustannuksissa ole. Tosin tietä tontille piti tehdä yli 200 metriä, joten siihen upposi omaisuus jos toinenkin. Myös autotalli on jätetty pois, koska se tehdään myöhemmin.

Kustannusarviomme teki vastaavamestarimme Erkki Koivusalo, ja se oli 210 - 230 000. Itse toivoimme talon maksavan 220 000, arvioimme toteutuvaksi hinnaksi kuitenkin 240 000 ja varauduimme 250 000 euroon. Hyvä niin.

Tässä siis alkuperäinen kustannusarvio.


Toteutuneista kustannuksista useat kohdat ovat ylittyneet, jopa ylärajasta. Toisaalta jossain olemme onnistuneet säästämäänkin. Talopaketin osalta alaraja alittui, koska saimme talvialennuksen ja jätimme aluskate- ja ruodeasennuksen pois. Raivaukset teimme itse eikä niistä tullut kuluja, mutta kaivuut ylittyivät runsaasti. Maatyöt olikin suurin alue, jossa yllätyksiä tuli ja rahaa meni. Kaivuihin on tähän mennessä käytetty lähemmäs 6000€, mutta välttämättömät on tehty ja pihaa muokkaillaan myöhemmin tarpeen mukaan. Perustuksena meillä on maanvarainenlaatta ja liittyen yllämainittuihin yllätyksiin siinäkin mentiin yli ylärajan. Perustukset meillä kustansi 11 000€ ja lisäksi soratäyttöihin (sisälle ja ulos) on käytetty 5000€. Salaojissa ja routaeristeissä jäätiin hieman alle alarajan eli vajaa 2000€ on näihin käytetty. LVI maksaa näillä näkymin 47 000€, joten sen osalta olemme pysyneet budjetissa. Sähköurakkaan tulee menemään noin 15 000€, joka ei sisällä mitään ihmeellisyyksiä, ihan perus lediä. Koko talon kiinteätkaapistot maksoivat 15 000€, keittiö 8000€. Keittiöön olisi voinut käyttää myös tuplasti enemmän tai huomattavasti vähemmän. Tällä summalla saatiin kuitenkin meidän toiveiden mukainen keittiö. Kodinkoneet maksavat 4000€, joista puuttuu vielä pyykinpesukone sekä kuivausrumpu. Parketti oli hyvässä tarjouksessa noin 3000€. Kaakelit 2000€ tai 2500€ jos päädymme kalliimpaan saunan kaakeliin. ;) Sauna, väliovet ja listat ym. ovat vielä täysin auki, koska niitä ei ole tehty. Tulisija ja hormi ovat 4000€. Tässä kannattaa huomioida, että isäni on muurannut hormin ja takan aion itse päälystää. Pihatyöt jätetään nollaan ja tehdään joskus. Suunnitteluun ja valvontaan olemme varanneet 9000€, josta käytetty on 5000€.

Tässähän niitä lukemia tuli. Tällä hetkellä arvio on 236 000€, mutta siitä puuttuu vielä tasoittajan ja todennäköisesti laatoittajankin palkka. Tiukalle siis menee. Niin kuin varmaan suurella osalla rakentajista. Toivottavasti meidän luvuista on jollekkin apua.

9 kommenttia:

 1. Eli neliöhinnaksi jää alle 2000€/m2? Aika hyvä lopputulos. Täällä muuten on jotain summia, ja linkkejä myös muiden rakentajien budjetteihin/kustanuksiin:

  http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/p/linkit-kustannuksiin-ja-budjetteihin.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neliöhinta jää tosiaan alle 2000 euron. Olemme itsekin tyytyväisiä, että budjetti on näinkin hyvin pitänyt. Tosin minä olen ollut suurimman osan projektista äitiyslomalla, joten olen ehtinyt käyttää aikaa netissä ja kaupoissa tarjouksia etsien. Laadukkuudesta kun emme halunneet liiaksi tinkiä. Kiitos linkistä, olen sivuillesi aiemminkin eksynyt. :)

   Poista
 2. Olipa hyvä ja informativiinen teksti, kiitos! :) Tällaisia varmasti moni rakentamista suunnitteleva kaipaa. Noi maatyöt on tosiaan pahat, kun niistä ei oikein voi etukäteen kauheasti tietää.

  Tsemppiä rakentamiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kuin myös teille. Toivotaan, että auttaa edes jotakuta.

   Poista
 3. Eikö tuo jää alle 1500€ m2? Teittekö itse tuossa kaikki perustukset,väliseinät..jne?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neliöhinta jää tosiaan varmaan 1500 euron tietämiin. Teemme kaiken itse, perustukset, väliseinät jne. Ulkoistettu on koko LVI- ja sähkö-puoli, lattian valu, kaivinkonetyöt, tasoitus ja laatoitustyöt. Täytyy kuitenkin muistaa, että kun puhun meistä itsestä tarkoitan minua ja miestäni (molemmat ihan maallikkoja) ja isääni, joka on rakentanut Kanmnustaloja 30-vuotta. Eli käytännössä meillä on ammattitaitoinen timpuri käytössämme koko ajan. Hän on ohjeistanut ja tarkastanut joka työvaihemme ja itse tehnyt hankalimmat, kuten perustukset. Mottoni on: Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa. Olemmekin siis käyttäneet lukuisia tunteja tarjouksien etsimiseen. Ensimmäiset laatat olen ostanut jo ennen talopaketin tuloa. :) Suoraa ei siis saa meidän lukuja verrata omiin mahdollisuuksiin, mutta haluan toki tuoda esille, että kustannukset voi saada pysymään hallinnassa oman budjetin puitteissa.

   Poista
 4. Jep, tuo 1500€ neliö on tänä päivänä halpa! Tämä on kuitenkin hyvä tietää mihin noita voi saada, jos vaan pystyy itse kaiken tekemään ja kunnolla kilpailuttamaan.

  VastaaPoista
 5. Rakennutamme samankokoista Kannustaloa ja budjetti on teillä todella edullinen. Meillä ei riitä rahkeet tehdä itse käytännössä juurikaan mitään ja se kyllä näkyy hinnassa. Itse en aio budjettia sen enempää availla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tosiaan monta seikkaa, jotka laskevat hintaa huomattavasti. Ja todellinen totetumahan on vielä kysymysmerkkinä... ;)

   Poista